Prețurile de consum Tokyo, un indicator principal al tendințelor la nivel național, au crescut în noiembrie în cel mai rapid ritm anual din ultimii 40 de ani și au depășit ținta de 2% a băncii centrale pentru a șasea lună consecutiv, semnalând o presiune inflaționistă tot mai mare.
Creșterea, determinată în principal de alimente și combustibili, dar care s-a extins la o gamă mai largă de bunuri, a pus sub semnul întrebării opinia Băncii Japoniei (BOJ) că recenta inflație provocată de creșterea costurilor se va dovedi tranzitorie, au declarat unii analiști.
Indicele de bază al prețurilor de consum (IPC) din Tokyo, care exclude alimentele proaspete, dar include combustibilul, a fost cu 3,6% mai mare în noiembrie față de anul precedent, au arătat vineri datele guvernamentale.
Creșterea a depășit o estimarea medie a pieței de 3,5% și creșterea de 3,4% înregistrată în octombrie.
Ultima dată când inflația din Tokyo a fost mai rapidă a fost în aprilie 1982, atunci când IPC de bază a fost cu 4,2% mai mare decât cu un an înainte.
În timp ce creșterea a fost determinată în principal de facturile la electricitate și de prețurile alimentelor, companiile au cerut, de asemenea, mai mult pentru bunurile durabile, deoarece yenul slab a crescut costul importurilor, au arătat datele.
BOJ a menținut ratele dobânzilor la un nivel ultra-jos, considerând că inflația va încetini din nou sub ținta sa anul viitor, atunci când impulsul dat de creșterea prețurilor la combustibili se va disipa. Prin urmare, banca centrală a rămas o excepție din valul de înăsprire monetară din întreaga lume, menit să combată inflația în creștere.